logotype

.

Wambuis

De wambuis of buis is het 17e eeuwse boven stuk heren kleding bij uitstek. Het werd met veel aandacht geconstrueerd en moet goed passen. De variatie in afwerking is eindeloos maar toch zijn er een aantal zaken die steeds weer terug komen. De buis word tot aan de tasetten op navelhoogte gedragen. Hij moet dus vrij kort zijn. Wijk je hiervan af, dan krijg je een vaak te lange buis waarbij de broek op de heupen gedragen word. En dat is echt 20/ 21e eeuws. Je ziet het tegenwoordig vaak bij mensen die minder aandacht hebben besteed aan een goede snit en automatisch 20/ 21e eeuwse snit toepassen. De constructie zoals die hieronder is afgebeeld is een goed voorbeeld voor standaard afwerking. De buis is gemaakt voor en door Richard Herben.Hij is bevelvoerder en zou in het echt daarom meer te besteden hebben. Dit zie je alleen terug in het incidentele gebruik van zijde.

Verder is de constructie en het materiaal goed te gebruiken voor elke laag van de vroeg 17e eeuwse bevolking. Er zijn een paar concessies in de constructie van kleding toegestaan binnen Mars: de buis hoeft niet uit alle lagen te bestaan maar een buitenkant van stevige wol en een voering van natuurlijk linnen is prima. Het samenstellen van onder behandelde buis heeft een half jaar geduurd. Iets wat we niet kunnen verwachten van alle leden. Of dit werkelijk een consessie is of dat deze manier ook echt gebruikt werd is niet te zeggen. Dus tot nader order is het een consessie. Ook mogen niet zichtbare naden met de naaimachine worden gedaan. Dat betekend dat knoopsgaten en dergelijken als vanzelf met de hand worden gedaan.

Qua kleur kun je het beste voor gedekte kleuren gaan zoals baksteen, grijs, bruin, groen, etc. 

100 2954 Vooraanzicht buis. Deze buis heeft bragoenen(de vleugeltjes op de schouders) die doorgaan tot onder de oksels. en 8 tasetten(de flappen aan de onderzijde van de buis). 8 is wel het minimum waarbij 12 tasetten meer gebruikelijk is.              
100 2958 Achterzijde. De tasetten overlappen elkaar tot midden achter waar ze tegen elkaar aan zitten. De naden op de rug zijn bij alle buizen min of meer gelijk.
100 2960 De kraag is verstevigd met 6 lagen linnen canvas, gevoerd met natuurlijk linnen en rode zijde.
De kraag is op de achterzijde integraal aan de rugpanden van de buis. Iets wat in een latere periode vervangen werd door een kraag van aparte stukken. Vaak is de kraag te krap om te sluiten middels knopen en knoopsgaten. Dat is in dit geval opgelost door zijden lussen die door afgewerkte gaatjes in de kraag geregen zijn en aan de binnenzijde vastgezet. Dit is niet meer te zien aan de binnenkant door de laag rode zijde.                              
100 2955 De knopen zijn van tin en door de stof gedrukt. De gaatjes hiervoor worden van tevoren met een priem gemaakt. Aan de binnenzijde zijn de knopen geborgd met een linnen lint. Iets wat vaak toe werd gepast. Vooronder op de buis en in de voorste tasset zie je 2 gaatjes. Met deze gaatjes die corresponderen met gaatjes aan de andere kant word de buis aan de voorzijde geborgd aan de broek met een nestel.
100 2956 Aan de binnenzijde van de buis bevind zich een band met 38 gaatjes. Deze band is gemaakt van linnen canvas overtrokken met voering stof. De gaatjes zijn met de hand afgezet en komen overeen met gaatjes in de broek. De buis en broek maak je aan elkaar vast met nestels en worden als een soort van overal aangetrokken en gedragen.
trekoog Aan weerszijde van de buis bevind zich een trekoog. Het is bevestigd aan het linnen canvas en door de voering heen naar buiten getrokken. Het dient om de buis aan de voorzijde dicht te binden met een koord terwijl je de knopen dichtmaakt. Zo komt de spanning van de knopen en breken ze minder gauw. Ook word het zo makkelijker voor mensen met een grotere buik om de buis te sluiten. Je kan dit ook eenvoudiger doen door een lus van linnen band aan het linnen canvas te bevestigen en deze door een gat in de stof te drukken.
100 2957 De uiteindes van de mouwen worden elk gesloten met knopen. Het aantal kan variëren van 4 tot ergens in de 30(!) Het ligt puur aan de grootte van de knoopjes.(en misschien aan de tijd die de drager van de buis per dag overheeft om ze dicht te doen?)
100 2959 Knoopsgaten aan de voorzijde. Het zijn er 22 op deze buis. Een veel voorkomend aantal ligt ergens tussen de 19 en 30 knopen in totaal. Knopen zijn er in veel verschillende vormen en maten. Messing is erg prettig in het gebruik omdat het erg sterk is maar tegenwoordig helaas erg moeilijk te krijgen. Uiteraard zijn alle knoopsgaten met de hand gedaan. 
100 2961 Een van de bragoenen. Wol, gevoerd met linnen canvas. Er is veel mogelijk op het gebied van bragoenen. Gesegmenteerd, groot, klein of gewoon geen. Raadpleeg orginele exemplaren of schilderijen voor een idee. De hier gebruike stijl komt erg vaak voor in onze periode. 
100 2088 De binnenzijde van de buis tijdens het maken. De voering is hier nog weggelaten. Je zie de meerdere lagen canvas in de kraag, de wollen voering om de armen heen die met dikke linnen draad met grove steken is vastgezet en de ingeknipte naden waarbij de de rode wol als tandjes terug ziet. Alle naden zijn naar binnengevouwen en platgestikt om meer ruimte te creëren. 
 100 2962

Nestels, gemaakt van 19mm linnen band met aan het uiteinde een puntje van messing blik. Hiermee bevestig je de broek aan de buis. Een alternatief zijn haken. Die begonnen in onze periode de nestels te verdringen. Niet zo gek aangezien deze nestels wel heel veel tijd kosten!!

 

2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates