logotype

.

Broek

Er is een grote variëteit aan broeken in onze periode. De kleur en stof kan passend zijn aan die van de buis. Maar het mag ook contrasteren.
De kul of kruisklep die zo typerend was voor de 16e eeuw is in onze periode volledig verdwenen.
In de plek is een gulp gekomen die gesloten word met knopen.
Veel broeken zijn wijd. Maar er zijn ook strakkere modellen. De broek word als het ware opgehangen aan de buis door middel van nestels of haakjes. Deze laatse werden in onze periode steeds populairder in gebruik. Maar beide worden gehanteerd.
Er zijn modellen die tot boven de knieën komen en tot eronder. Het afgebeelde model is gemaakt door Richard Herben. De broek komt door middel van een soort van korte, strakke pijpen tot over de knieën. 

 

100 2884                                                                                           Voorzijde van de broek, dit is een model met aangehechte pijpen die tot net onder de knie reiken. Ze moeten strak genoeg zitten om de kousen op de plek te houden zodat ze niet omklappen naar beneden en uit de pijp vallen.
100 2891 Achterzijde, je kan de gaatjes in de broekband zien zitten. De hoeveelheid stof en plooien geven de broek een vol uiterlijk.
100 2885 38 met de and afgewerkte gaatjes geven gelegenheid om de broek met nestels aan de buis te bevestigen. De band is aan de binnenzijde verstevigd met linnen zeil.
100 2887 Detail van de gulp. Hier zie je de 4 gaatjes in de voorzijde van de broeksband voor het bevestigen van de broek aan de voorzijde van de buis. Hier word een nestel doorheen geregen. Zo kan de broek erg stevig gesloten worden.
100 2888

20 centimeter hoge zakken zitten aan weerzijde van deze broek.
Ze zijn erg diep en ruim. Erg praktisch!

100 2886 Detail knoopzijde gulp. Messing knopen zitten aan de binnenzijde geborgd met een linnen lint.

 

 

 

 

  

 

 

 

2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates