logotype

.

Hemd(man)

De buitenste kleding word in principe niet gewassen. Het hemd daarentegen wel. Altijd van wit linnen. Reikend tot over de knieën en het kan ook als nachthemd dienen. De snee op de voorzijde vanuit de hals moet zo diep zijn dat de drager zijn torso in zijn geheel er door heen kan steken zonder het hemd uit te hoeven trekken wanneer de rest van de kleding gedragen word en men zich wil wassen bijvoorbeeld.
De mouwen horen wijd te zijn maar niet te wijd. De manchetten en kraag dienen gesloten te worden met linten of touwtjes. Deze mogen bevestigd zijn aan de manchetten of los geregen door afgewerkte gaatjes in de uiteindes zoals bij het onder afgebeelde exemplaar. De insnit in de manchetten en op de borst mogen op het uiteinde verstevigd zijn met een spinnenwebje of dwarsbalkje.
Aan de onderzijde van het hemd in de naad van de zijkant komt een insnit van +/- 15cm.
Het verdient grote aanbeveling om de insnitten aan de onderzijde van het hemd en de inzetstukjes op de schouders extra te verstevigen met stukjes linnen.
De kraag dient zo lang te zijn dat deze over de kraag van de wambuis gevouwen kan worden. Zo’n 15 cm lengte is in de meeste gevallen prima.
Voor officieren en onderofficieren bestaat de mogelijkheid kant te gebruiken of andere types kraag. Voor manschappen nadrukkelijk niet!
Zig zag rijgkoordjes, piratenhemden en gaatjes afgezet met metalen ringetjes zijn hopeloos incorrect en worden niet gebruikt binnen MARS.

Geheel Het hemd, altijd fijn, wit linnen. Reikend tot over de knie en niet te krap, niet te ruim. Overdreven grote pofferige hemden dienen vermeden te worden.
Hals front geheel

De insnit op front. Hij dient zo diep te zijn dat je het hemd zonder veel moeite naar beneden kan laten zakken over je middel.

Onderaan is de insnit verstevigd met een spinnewebje. Geen overbodige luxe, veel originele exemplaren zijn ooit reeds ingescheurd. En ook recente ervaring wijst uit dat deze plek erg vatbaar voor scheuren is.

 hals front spinnenweb Detail van het spinnewebje, de randen van de insnit zijn met de hand omgezoomd.
 Manchet mouw

Manchet: deze manchet is 4cm lang. In de uiteindes zijn afgewerkte gaatjes waar een koord of lint doorheen komt om het geheel om de pols dicht te binden. De uiteindes van het manchet horen hierbij netjes tegen elkaar aan te zitten. De mouw is gerimpeld tot de juiste lengte bereikt is en daarna met de hand bevestigd aan de manchet. 

De manchet is verkleurd door het dragen van gevechtshandschoenen.

 Manchet mouw versteviging De opening van de mouw is in het begin verstevigd met een klein balkje.  
 Versteviging schouder De schoudernaad word breder gemaakt met behulp van een tot driehoek dubbel gevouwen vierkantje linnen van 10cm. Het einde word verstevigd aan de binnenkant met een linnen stukje stof zoals ook bij het volgende plaatje te zien is.
 versteviging schouder binnen  Binnenzijde schouder
 insnit onder Insnit onder: de randen zijn met de hand omgezoomd. Ook hier is een balkje en extra versteviging geen overbodige luxe. De insnit is 15cm diep. 
2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates