logotype

.

Rijlaarzen

Rijlaarzen
Er zijn beduidend weinig rijlaarzen gevonden in archeologische context. Er is een laars gevonden in het wrak van de Vasa en een Nederlands exemplaar is gevonden op Texel. Waarschijnlijk zal wanneer het schoengedeelte van de laars op gebruikt was de rest van het leer gerycycled zijn. Op afbeeldingen zijn rijlaarzen vaak te zien. Bij het gebruik van rijlaarzen zal je een goede verklaring moeten hebben. Je moet altijd bedenken of je in jou rol beschikking zou hebben gehad over een paard en peperdure laarzen.
Om deze reden zullen officieren en onderofficieren de meest voor de hand liggende dragers zijn. Piekeniers en musketiers de meest vergezochte… Vaak werd de schacht wanneer men niet te paard zat omgeslagen op verscheidene manieren.


Sporen
Bij rijlaarzen kunnen sporen gedragen worden. Ze mogen afgestegen ook verwijderd worden aangezien ze bij verplaatsingen te voet in de weg kunnen zitten. Afgebeeld is een set originele, messing 17e eeuwse ruitersporen in persoonlijk bezit van bevelvoerder Richard.
De sporen kunnen ook worden voorzien van een beschermend leer voor op de wreef van de voet.

 ruiterlaars

ruiterlaars detail

sporen detail

2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates