logotype

.

Kousen

In het algemeen worden er 2 paar kousen gedragen. Een lichter, linnen paar als een soort van sokken. En daar overheen een stel van zwaardere “broek” kwaliteit stof. Er is een paar kousen in het wrak van de Vasa gevonden van zeer zware linnen kwaliteit. Echter deze kwaliteit linnen is niet meer te verkrijgen. Het dikste bekende linnen is 0.5cm(!!) dik en is afkomstig van een laat romeins schubbenpantser voor paarden.
De kousen moeten nauwsluitend zijn en de vorm van de benen goed accentueren. De kousen perfect strak krijgen gaat je niet lukken. Maar probeer hier wel zoveel mogelijk naar te streven door bij het maken iemand anders de delen goed nauw af te laten spelden. Linnen is moeilijker hierin aangezien het minder rekbaar is. Een hulpmiddel hierbij is om het patroon schuin op de weeflijn te leggen. Dat deden ze in het echt ook.
Maak je de kous niet goed passend om de voet dan zal de stof gaan dubbelvouwen onder de voet of gaan rimpelen en dat loopt niet lekker en ziet er ook niet juist uit.

De buitenste kousen kunnen dus van linnen of wol zijn waarbij linnen de voorkeur geniet aangezien kousen zeer snel slijten en wol toen en nu vele malen duurder is dan linnen. Het verdient de aanbeveling er meerdere paren te hebben zodat je af kan wisselen. Er waren al gebreide kousen. Deze werden echter op een andere manier gebreid dan de manier die we nu kennen. Moderne gebreide sokken zijn dus minder acceptabel.
De kousen worden opgehouden door kousebanden.
Voor broeken tot boven de knie is er enige onduidelijkheid. De kousen moeten langer zijn aangezien de benen in zijn geheel bedekt moeten zijn. Op veel afbeeldingen zijn geen kousebanden te zien boven de knie. En ervaring wijst uit dat deze boven de knie niet blijven zitten. Een oplossing kan zijn om een stel hosen te maken en die samen met de broek aan de wambuis te bevestigen.

E zijn geen grote verschillen bekend tussen kousen voor een man en kousen voor een vrouw.

Skikousen, steunkousen, pantys, voetbalkousen en andere moderne vervangers zijn in geen geval een alternatief!!

 Kousen Het groene paar kousen is van zwaardere kwaliteit linnen. De kleur kan variëren naar smaak. Let wel dat ook deze kleuren gedekt zijn. Het witte paar zijn de "onder kousen" ze zijn fijner en ervaring leert dat je de zwaardere linnen kousen makkelijker aankrijgt als je eerst deze fijne kousen aantrekt.                                
 Kouseband Kouseband. Deze versie is gemaakt van linnen en kunnen 2 keer om het been geslagen worden voor er een strik in word gezet op de buitenkant van het been. Beter nog zou je wollen geweven kousebanden kunnen nemen die aan beide kanten een zelfkant hebben.
2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates