logotype

.

Klinken

Het gebruik van klinknagels werd in de 17e eeuw enorm veel toegepast op bijvoorbeeld harnassen en helmen.
Tegenwoordig kun je ook een soort "klinknagels" met een tang aanbrengen.
Dit is uiteraard niet correct en het gebruik hiervan 
is binnen Mars dan ook niet toegestaan. Wij gebruiken echte klinknagels. Dat het gebruik niet moeilijk is zal blijken uit de volgende tutorial.


Je hebt wel een aantal zaken nodig:

 • - Bolkop hamer
 • - Aambeeld(je)
 • - Blik of ander dun plaatstaal
 • - Blikschaar
 • - Kolomboor
 • - Handboor
 • - 5.5mm metaalboor
 • - band of andere schuurmachine
 • - Centerpons
 • - Betonschaar
 • - Watervaste stift.

 

100 2429 Zorg voor een aambeeld. Dit is een klein exemplaar voor een paar euro op marktplaats te verkrijgen. Rechtsboven zie je een putje. die is gemaakt met een grote boor. 8mm is prima. Hier kan je de klinknagels in fixeren en behouden ze hun bolle vorm. anders krijg je steeds afgevlakte klinkagels. En dat is esthetisch.... minder.
100 2430 De standaard maat klinknagel om te verwerken in pantser is 5mm. Je kan ook dakdekkersnagels gebruiken als je een platte kop wil. Wel eerst even de galvanisatie weghalen.
100 2428 Knip uit een plaatje metaal dit gereedschapje. Dit bespaart je een hele hoop ergernis. Waar het voor is komen we zo op.
100 2427 Hier heb je er net zoveel van nodig als dat je klinknagels gaat gebruiken. In het Engels heten ze washers. In het Nederlands...? Ze gaan straks de klinknagel borgen aan de binnenkant van het te klinken object. een handige manier om er snel veel te maken: Sla met decenterpons een serie putjes over de lengte van een stuk plaatmetaal. Boor ze uit met de 5.5mm kolomboor, schuur het uitstekende metaal weg met de schuurband, knip ze uit tot 8 kanten met de blikschaar en haal de randjes nog eens langs de schuurband om de moderne sporen van de blikschaar te verwijderen.
100 2431 Markeer met de centerpons en boor de gaten met de 5.5mm boor uit in de te klinken objecten. Steek de klinknagel door alle lagen, druk de washer er overheen, markeer met een stift de lengte. En knip de klinknagel af met de betonschaar. Hou hierbij de lengte aan die je het dichtst op de washer hebt gemarkeerd. Reken er dus geen extra lengte bij. Later word alles zo samen gedrukt tijdens het klinken dat er automatisch een beetje lengte vrijkomt.
100 2435 Fixeer de washer over de klinknagel met het eerder gemaakt gereedschapje. Gebruik je deze niet, dan springt de washer overal heen tijdens het klinken of je slaat op je vingers. Begin met de buiten kanten en geef gelijkmatige tikken met de bolkophamer in een circulerende beweging op de klinknagel. Ga door tot de washer geen speling meer heeft. Zit ie vast, dan zit ie vast. 

Makkelijk he?!!

2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates