logotype

.

Musketier

De vuurkracht binnen de compagnie word voorzien door musketiers. Bewapend met het standaard 18.6mm kaliber musket zoals Maurits voorgeschreven had in zijn ordonantie op de wapenen konden musketiers effectief vuur afgeven tot op 200 meter. Het musket had een pantserdoordringend vermogen. En een vuursnelheid van ongeveer 1 schot per 2 minuten. De kortere gedrongen personen werden over het algemeen geselecteerd voor de functie van musketier.  Het musket woog 6.49 kilo zodat musketiers een forket nodig hadden om tot 200 meter effectief vuur uit te kunnen brengen. De lading werd ontstoken door een smeulende lont. Musketiers droegen dan ook een bundel extra lont met zich mee. Groot nadeel van dit afvuurmechanisme was dat het grote hoeveelheden lont kosten om musketiers vuurgereed te houden. Bijvoorbeeld bij het draaien van wachtdiensten waarbij misschien niet direct vuur afgegeven diende te worden. Het was aan de Adelborst over de wapenen om lont, kogels en kruit op tijd aan te vullen.

Musketiers waren op de helm na ongepantsert. Hoewel musketiers in wapenhandelingen van de Ghijn worden afgebeeld met een hoed, staat er elders in het zelfde werk een disclaimer dat dit slechts is om de afbeeldingen aantrekkelijker te maken naast de ook al helmdragende roerschutters en piekeniers.

Wapens

Functiegebonden    artikelen

 

Pantser

 

 

 15385360 1396688070350668 8339934349652170569 o

Onze musketiers zijn uitgerust volgens de norm die gesteld is door prins Maurits in 1599. Net als piekeniers dragen ze burgerkleding met lage schoenen en voor het nabijgevecht zijn ze uitgerust met een houwdegen.

 

 15369161 1396688063684002 2373326373586707208 o Musketier zijn is niet niks. De wapenhandelingen vergen veel oefening en vaardigheid. Je krijgt er wel een enorme kick voor terug. De geur van buskruit en het geweld wat zo'n wapen voortbrengt is nou eenmaal uniek.
De helmen kwestie

We weten dat er aanwijzingen zijn voor zowel Staatse musketiers met een helm als met een hoed. We hebben de afgelopen periode in de aanloop naar musketiers de meest uiteenlopende en soms fantasie rijke redenen opgevangen gehoord waarom je als musketier geen helm zou moeten dragen. 
Wij hebben voor het dragen van een helm gekozen om de volgende redenen:

  • Veiligheid nu; we willen dat iedereen veilig naar huis gaat na een evenement. Daarom hebben wij het verplicht dragen van een helm voor combatanten vastgelegd in onze voorschriften. 
  • Veiligheid toen; musketiers staan naast de piekeniers opgesteld tijdens het gevecht, piekeniers hebben een helm op, een kuras met tassetten aan, gardebrassen en leren handschoenen. Om dan te denken dat alle ellende die tijdens een slag door de lucht heen vliegt op magische wijze alleen bij de piekeniers terechtkomt is natuurlijk een beetje raar. 
  • Prijskaartje nu; Plus minus 200,-. Een gat in je schedel is een stuk duurder.
  • Prijskaartje toen: FL1,-. Omgerekend naar nu is dat zo'n €150,-We hebben af en toe het argument voor het niet dragen opgevangen dat helmen toen véééééél te duur waren om aan iedereen te verstrekken. Als je bedenkt dat een musketier tussen de 11 en 14 gulden verdiende, en de kosten van een zoekgeraakte helm zelf moest betalen, valt dat dus ook wel mee. En is het verliezen van een ervaren musketier aan een hoofdwond niet veel kostbaarder? 
  • Het oog wil ook wat; een helm zorgt voor een veel martialere uitstraling van de eenheid.

Wil je musketier worden bij MARS, dan draag je dus een helm.

   

 

 

 

 

 

 

terug

 

2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates