logotype

.

Kampement

Het militair kampement was door Maurits gevormd tot een strak gebeuren.
Er ging een kwartier maker voor het leger uit die een gebied ging zoeken dat geschikt werd geacht voor het opslaan van het kamp.
Voor het uitmeten en verkennen van zoń gebied werden de Romeinen als voorbeeld genomen. Deze hadden in hun tijd immers al een
strak systeem bedacht dat er voor moest zorgen dat de enorme legioenen snel, efficiënt en veilig binnen een handomdraai hun kamp en beveiliging gerealiseerd hadden.
De kwartier maker zette het gebied af met vlaggetjes voor de compagnieën binnen het regiment. Dan kwamen de sergeanten met nieuwe vlaggetjes voor het uitzetten van locaties binnen de compagnie. Eenmaal geplaatst diende men tot het laatste moment van deze vlaggetjes af te blijven! Eigenlijk heel logisch want wat een
wanorde zou het zijn als iedereen zijn onderkomen ging bouwen waar hij het prettig vond. Probeer dan maar eens die ene persoon te vinden of je compagnie te verzamelen!    
Er werd rekening gehouden met een ruimte tussen de tenten in verband met brandgevaar. Er mocht geen vuur worden gemaakt binnen de kampstraat maar wel achter de tenten.
De straat moest immers vrij blijven voor verkeer.
De tros hadden hun eigen slaap en handelslocaties (onderkomens en zoetelaars). Sergeanten, luitenanten, vaandrigs, piekeniers en eigenlijk iedereen behalve de kapitein sliepen met zijn tweeën onder een onderkomen in dezelfde straat.
Alleen de kapiteins hadden de beschikking over een ander, luxueuzer onderkomen dan de rest. Ook weer logisch, want een kapitein moet zich bezig kunnen houden met commandovoering, overleg, kaartstudie, etc. 

 

Hieronder een schematische plattegrond voor het kampement voor 2 compagnieën te voet plus kampgevolg.
Kampstraat blanco achtergrond

Kampstraat nieuw Manschappen.
Per 2 man, 1 onderkomen van 2.40x2.40
Luifel Luifel voor in de straat van de zoetelaars(kampgevolg)
Van hieruit kunnen ze hun waar en diensten
aanbieden

 

grote ent De kroeg, ruimte voor iedereen. En een belangrijk onderdeel van het kampgevolg
tentenkamp Het militaire tentenkamp staat er netjes en strak bij.
piekenrek Het piekenrek staat aan het begin van de straat en dient voor het opbergen van de pieken wanneer ze niet in gebruik zijn. Zou je ze op de grond leggen, dan gaan de pieken onherroepelijk roesten en vocht opzuigen. Waardoor ze zwaarder en minder effectief worden.
appel 1 Elke ochtend word er appel afgenomen. De commandant controleert hierbij de aanwezigheid en inzetbaarheid van zijn soldaten. Ook spreekt hij het dagprogramma door en deelt eventueel taken uit.

 

2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates