logotype

.

Eten en drinken

Op een authentieke manier eten en drinken is essentieel voor een goede 17e eeuwse uitbeelding. Hier een overzicht van gangbaar eet en drinkgerei.Bij eten en drinken kun je met een aantal zaken rekening houden: de aardappel had nog geen voet aan grond in Europa dus je zal zonder moeten doen, een goed alternatief hiervoor zijn zogenaamde "verloren groenten" zoals pastinaak. Oja, vorken werden nog bijna niet gebruikt. Er werd vooral bier gedronken om de dorst te lessen overdag. Er zat in dit bier maar een paar procent alcohol. Er was ook bier met meer procent maar dat was toch meer bedoeld om van te genieten. Veiligheidstechnisch gezien kunnen we het natuurlijk niet maken om overdag bier met alcohol te drinken. Alcohol vrij bier is een oplossing. 
eten en drinken Een houten bord, mes, tinnen lepel en tinnen beker met deksel. Kijk uit met het aanschaffen van tinnen artikelen. Sommige zijn puur bedoeld als versiering en gevaarlijk om uit te drinken op de lange termijn.

Tinnen bekers werden zover bekend zonder uitzondering met deksel gebruikt. 18e eeuwse exemplaren zonder deksel zijn dan ook niet acceptabel.

Houten lepels zijn ook prima te gebruiken.

 eten en drinken2

Close-up van het mes.
Gemaakt door Klaas Kloosterhuis

eten en drinken voorraad pot Aardewerken beslagkom. Handig om beslag in te maken en eieren te kloppen bijvoorbeeld. Er zou een ronde houten deksel op kunnen zitten. Op de afbeelding is een origineel exemplaar te zien in bezit van bevelvoerder Richard Herben.

eten en drinken glas

Glaswerk. Allen met de hand geblazen. Het vertoont een groene tint de door de onzuiverheden in het glas door het blazen. Van links naar rechts: een pasglas, een roemer en een krautstronk. De laatste 2 zijn helaas beschadigd. Alle afgebeelde glazen zijn periode correct. Glas zal eerder door mensen met wat meer geld gebruikt zijn. En niet door de eerste en beste lompe piekenier.
Goed glas is verkrijgbaar bij:


Een tip: verpak het glas ten alle tijden in het bijgeleverde kartonnen doosje en wees er voorzichtig mee en gooi het niet tegen beter weten in onder in je mand met tentharingen.... 

 

2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates