logotype

.

Forket

Het forket diende als hulpmiddel voor de musketier om het gewicht van het lontslotmusket te ondersteunen tijdens het schieten. Het is namelijk erg moeilijk om een gericht schot af te geven vanuit staande positie zonder ondersteuning.
Met moderne wapens word er geen vuur afgegeven vanuit staande, onondersteunde positie(ook wel "vrije hand" genoemd) op doelen verder dan 100 meter. Een modern wapen weegt +/- 3.5 kilo, als je hierbij bedenkt dat het voorgeschreven gewicht voor een musket 6,49 kilo was, kun je bedenken dat het forket een onontbeerlijk hulpmiddel is bij het afgeven van gericht vuur!

Ze werden samen met de musketten geleverd maar vaak gemaakt in andere werkplaatsen dan waar de musketten werden vervaardigd.
Er werd een polskoord aan bevestigd om het forket los te kunnen laten als er vanuit de beweging geladen moest worden.

Forketten waren er binnen hetzelfde model in verschillende lengtes, uiteraard om zoveel mogelijk te passen bij de verschillende lichaamslengtes van schutters.

Forketten worden gemaakt van essenhout en hebben een metalen "vork" en "schoen"
Het hieronder afgebeelde forket is gefotografeerd in de Wedderburcht in Groningen en was eigendom van het Staatse leger.

 Forket klein
forket schoen

 

 

2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates