logotype

.

Bandelier

Een bandelier is een leren riem met daaraan 8-14 laadmaten(geen apostelen!), een kruitfles voor pankruit en een leren foedraal voor kogels. Wanneer gevuld, bevatten de laadmaten een afgemeten hoeveelheid kruit die optimaal is om een schot te lossen. De volledige lading uit de laadmaat verdwijnt met het laden in de loop van het musket. Het pankruit word voorzien door een  kruitfles met fijn kruit die aan de rechter-onderzijde zijde van de bandelier hangt.  Hoewel omslachtig, worden er met dit systeem wel schoten met zeer constante dracht afgegeven. En dat komt de accuratie zeer ten goede. De laadmaten kunnen opnieuw worden gevuld. In de leren foedraal bevinden zich kogels met een gewicht van 12/  pond (+/- 40 gram)
Redelijke musket toebehoren zijn te krijgen bij Twojś.

 

Bandelier klein Deze bandelier ligt in de Wedderburcht te Groningen en is in beheer op langdurige bruikleen van antiquair Grijpma, Groningen. Het is een origineel en heeft toebehoord aan het Staatse leger. Er hangen 12 laadmaten aan en een foedraal voor kogels. Volgens meerdere bronnen(zoals de Gheijn) worden de kogels tijdens het laden in de mond gedragen om er snel bij te kunnen. Dat lijkt niet zo vreemd aangezien het steeds snel openen en sluiten van de foedraal een lastige klus lijkt met 1 hand.
kogelfoudraal klein Een close-up van de kogel foedraal. Hij word dichtgetrokken met een rijgkoord en heeft een flap met nog een leren toggle sluiting.
Maatfles klein De kruitfles voor pankruit. Hier lijkt een eventueel doseermechanisme met veer niet aanwezig te zijn of verdwenen. Dit is wel gebruikelijk. Je moet immers makkelijk de fles met 1 hand kunnen openen en sluiten.

Er lijkt een mannetje in de zijkant te zijn afgebeeld.

Laadfles  
Draagriem bandelier De bandelier heeft voor extra draagcomfort een vilten stuk aan de binnenkant waar de bandelier op de schouder gedragen word. Een gedreven lijn strekt over de hele lengte langs de rand.
12628622 1190491560970275 7574348227881487225 o Bandelier gemaakt door Richard Herben naar bovenstaande voorbeelden en anderen uit Emden.

 

 

2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates