logotype

.

Kuras

Het kuras is de basis voor een piekenier harnas. Onderaan worden de tassetten bevestigd voor extra bescherming. Het kuras kan net als de helm blank gelaten worden, zwart geverfd, chemisch geblauwd worden of zwart gelaten worden na het smeden. Sommige kurasssen werden getest of ze "scheutsvrij" zijn door er vanaf een zekere afstand met een pistool op te schieten. Getuige hiervan is de deuk die de pistool kogel achter liet op sommige originelen. Onze harnassen hoeven niet schootsvrij te zijn. 

 

100 2588 Marc Stenssen draagt hier een kuras en tassetten gemaakt door Klaas Kloosterhuis. Het is een goed voorbeeld van een eenvoudig piekeniers harnas. Het word hier dichtgehouden met de zwaard riem. Er moet nog een sluitriem aan kuras worden bevestigd.
100 2589

Achterzijde. Het haakje voor het ophangen van de helm is rechtsonder op het rugpand goed zichtbaar.

 

Piekenier helm haak

Tijm kleiner Tijm Lanjouw draagt ook een kuras van Klaas Kloosterhuis. Deze heeft een ander model tassetten.
Tijm kleiner2 Achterzijde. 
Harnas kleiner Dit originele stuk heeft als voorbeeld gedient voor Tijm zijn kuras en tassetten.
Harnas kleiner 2 Achter en zijkant. Dit exemplaar heeft geen haakje voor de helm.
kuras voor Het kuras van bevelvoerder Richard Herben is gemaakt door de Engelsman Derek Cole. Het is een chiquer model, voorzien van sierrosetten klinknagels en geschikt voor hogere rangen. Hier zijn de bijbehordende Tassetten.
kuras achter Achterzijde
kuras haakje Detail van het haakje.
242378 4360058115875 72037243 o 90% van onze harnassen word op maat gemaakt. Een harnas moet passen en goed zitten. Onze hofleverancier is Smederij Kloosterhuis.
2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates