logotype

.

Piek

De pieken in het Staatse leger waren gemaakt van flexibel rond essenhout en voorzien van een typisch Nederlands ruit model punt.
De Ordonnantie van prins Maurits van 4 februari 1599 schrijft pieken voor met een lengte van 5.4 meter (18 voet).

De pieken van MARS zijn van hetzelfde flexibele ronde essenhout met een doorsnede van 3.0cm. De ruitvormige punten komen weg bij Two j´s en zijn voorzien

van metalen tongen die aan de sokkel van de punt vastgelast zijn. En daarna door de schacht heen vastgeklonken met 7 klinknagels. De punt kan uit de sokkel gedraaid worden om veilig deel te kunnen nemen aan reenactment gevechten. 

piek

Detail foto van een piekpunt  bij antiquair Grijpma te Groningen. Helaas is de foto van mindere kwaliteit. Maar het uiteinde van de punt heeft een verdikking.

piek2

Foto van de schacht en bevestiging van de punt. De schacht is vastgezet aan de punt middels "tongen" metalen latten die ervoor moeten zorgen dat de piek niet aan het uiteinde word afgekapt. De tongen zitten vast met 7 a 8 klinknagels in voorgeboorde gaten door de gehele schacht heen.

piek3

Een piek in de burcht te Wedde. Duidelijk te zien zijn de initialen T.S.T. Op deze manier kon de eigenaar zijn piek snel onderkennen en had de Adelborst over de wapenen een houvast om de wapens op te nemen in een lijst. 

Of dit de initialen zijn van de gebruiker en de piekenier dus verantwoording had over zijn eigen persoonlijke piek of dat dit de initialen zijn van bijvoorbeeld de compagnies commandant is niet duidelijk.

pieken klein De pieken van Mars.
2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates