logotype

.

Gardebrassen

Het Staatse leger selecteerde de grootste en sterkste kerels om te dienen als piekenier. De allergrootste en vooral dappersten gingen nog een stapje verder door een plek in de voorste gelederen te reserveren. Ze kregen dan wel extra betaald en werden naast hun standaard bewapening uitgerust met gardebrassen. 25% van de piekeniers maakten deze keuze.

Gardebrassen zijn een bijzonder stuk harnas. De naam komt van het Frans "garde bras" wat arm bescherming betekend. Jan Kaas heeft deze term waarschijnlijk eigen gemaakt tot gardebrassen. De overige harnasdelen zijn relatief simpel. Maar gardebrassen niet. Ze moeten goed passen, en vrij kunnen bewegen. Dit word bereikt door het aan alle kanten te voorzien van schuivende verbindingen. 

Gardebrassen worden onder het kuras gedragen.

Gardebrassen voor klein

Er is in dit geval een relatief simpel ontwerp als voorbeeld genomen. De armbescherming bestaat uit vijf lamellen aan elke zijde. Waarvan de tweede licht gebold is. Dit is nodig om het geheel langere tijd comfortabel te kunnen dragen.

Je hebt ook ontwerpen met meer lammellen op de armen, versieringen, en zelfs een kraag met meerdere lamellen. 

Dit voorbeeld is gezwart maar zou evengoed blank kunnen zijn.

Het is gemaakt door Adam Blockley.

Gardebrassen sluiting klein

De kraag word op twee punten gesloten met een eenvoudige verbinding. De onderste sluiting word ook wel 'sleutelgat' genoemd.

Hij kan niet heel ver open maar net genoeg om je hoofd doorheen te steken.

Gardebrassen achter klein De achterzijde. Eenvoudig maar doeltreffend. de kwetsbare hals aan de achterzijde is extra beschermd.
Gardebrassen schuifjes klein Het schuifsysteem dat de lammellen zo bewegelijk maakt. Aan de buitenzijde is hier niets van te zien; ingewikkelder dan op het eerste gezicht lijkt dus.
Gardebrassen riemsluiting klein Een eenvoudige riemsluiting geld als bevestiging op de armen.
Gardebrassen overiew klein Het geheel uitgelegd
154 Ons originele voorbeeld. 
Rick klein Goed passende gardebrassen zitten niet in de weg en kan je lange tijd dragen zonder er last van te krijgen.
14290021 10208502288409545 2412397334022803322 o Een voorbeeld met meerdere lammellen. Deze is door drager Paul Karremans gemaakt.
2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates