logotype

.

Rondas

Het rondas is zowel een offensief als een defensief wapen. De vorm naast de punt maakt het een ideaal wapen om mee om je heen te slaan. Met de punt kun je vijandelijke pieken makkelijk opzij werken. Sommige rondassen waren schootsvrij gemaakt. Dat werd getest door met een pistool vanaf een zekere afstand een schot te lossen op het schild. Getuige hiervan zijn verschillende originele exemplaren waar de deuk van de pistoolkogel duidelijk zichtbaar is. Onder afgebeelde rondas is gemaakt door Klaas Kloosterhuis. De voering door Bevelvoerder Richard.

Goeie foto's van originele exemplaren inclusief de voering zijn te vinden op de site van de Vikings of Bjornstad.

rondas voor Het rondas op links  is 50 cm doorsnede. Het is ongeveer de minimale doornsede. Er is geen vaste maat maar ongeveer 60 cm lijkt het gemiddelde te zijn. Zichtbaar zijn de klinknagels waar de voering, grip en draagriem mee bevestigd zijn.
rondas achter De voering. Onder andere gebaseerd op een exemplaar uit the Graz armory in Oostenrijk. De voering bestaat uit lagen wol omgeven met natuurlijk linnen. Vastgeklonken aan het schild met 5mm klinknagels. De opening onder het midden bied gelegenheid om de punt te besvestigen en te verwijderen.  
 rondas punt De punt. Een optionele toevoeging aangezien originele schilden ook vaak zonder punt werden uitgevoerd. Sommige punten zijn nog veel langer en zien er nog gevaarlijker uit!
2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates