logotype

.

Rondassiers

Pantser

Wapens

Functiegebonden artikelen:

De 3 rondassiers binnen de compagnie dienden als lijfschut(bodyguard) van de officieren in de compagnie
Prins Maurits heeft een poging gedaan om zelfstandige eenheden rondassiers op te zetten bedoeld om piekeniers formaties binnen te dringen.
De Staten generaal was erg onder de indruk van demonstraties die prins Maurits liet verzorgen. Toen ze echter het kostenplaatje hoorden was het enthousiasme snel verdwenen.

Er is een compleet handboek uitgebracht in 1618. Samengesteld door Adam von Breen genaamd:  De Nassavsche wapen handelinge van schild, rappier en targe(te vinden op google e-books).

Naast de eerdergenoemde rondassiers  beschrijft het onder andere piekeniers met een schild als extra bescherming. Geen van de beschreven experimentele eenheden is ooit van de grond gekomen. Maar een mooi boek is het wel! Hieronder een afbeelding uit het boek. Let er wel op dat de afgebeelde rondassier in geen geval representatief gekleed is voor onze uitbeelding. Uiteraard zal de kunstenaar iemand in de mooist mogelijke kleding model hebben laten staan. Zoals je kunt zien hebben rondassiers geen tassetten. Waarschijnlijk om meer bewegingsvrijheid te creëren. 

krabbepoot
Rondassier 2
rondassier 3

De hieronder afgebeelde rondassier is Rick Schwieters.

rondassier_1.jpg rondassier_2.jpg rondassier_3.jpg

2017  MARS The Dutch Revolt  globbers joomla templates