Het Staatse leger was voor haar voorzieningen voor een deel afhankelijk van allerlei burgerinitiatieven. Een leger had destijds een grote aantrekkingskracht op ondernemende burgers van allerlei slag.
Er viel geld te verdienen: aangezien het Staatse leger er streng op toezag dat er niet werd geplunderd, werd er voor de voedselvoorziening netjes betaald. Soldaten die regelmatig werden uitbetaald, hadden natuurlijk ook geld te besteden.
Wil je of kun je geen militaire rol spelen, maar wil je toch bij de Compagnie te Voet? Dan kun je je aansluiten bij het kampgevolg!
Het civiele gedeelte van het kampement is minder streng georganiseerd dan het militaire en heeft het karakter van een markt. Net als in de zeventiende eeuw zorgt het kampgevolg voor het eten, drinken, vermaak en nog veel meer.
Voor het dagelijks brood was de soldaat in het Staatse leger aangewezen op de door de staten uitgereikte rantsoenen. Dit was brood, kaas en spek of worst. In principe net genoeg om van rond te komen. maar wil je wat extra’s of iets warms bijvoorbeeld, dan is daar een uitgebreid aanbod bij het kampgevolg. Er zijn diverse mogelijkheden tot aanvulling van het rantsoen. Binnen de Compagnie te Voet kun je als kampvolger van alles te koop aanbieden. Zelf gekookte, warme of koude gerechten. Maar ook spullen of diensten. Dus als je bijvoorbeeld een scheur in je jas hebt, kun je dat tegen betaling laten repareren. Hiervoor hebben we ons eigen geld, replica’s van 17e eeuwse (nood) munten. Met een waarde van een halve of een hele euro. zo ontstaat er binnen de groep een kleine economie.
’s Avonds is onze kroeg “d’Maegd met de Meloenen” open. Deze kroeg wordt gerund door het kampgevolg, alhoewel ook soldaten zich kunnen aanmelden voor bardienst. In de kroeg kun je diverse dranken bestellen, die betaald kunnen worden met onze eigen 17e eeuwse munten. De schenkkannen waaruit geschonken wordt zijn exacte replica’s van originele kannen en zijn bezit van de vereniging. Wel moet iedereen zelf zorgen voor een beker een of een glas. Dit geldt ook voor etensborden en bestek.
Met name in de kroeg, als het ’s avonds donker is en de olielampen en kaarsen aangaan waan je jezelf dikwijls helemaal in de zeventiende eeuw. Vooral als onze muzikant een (origineel zeventiende-eeuws) lied inzet en iedereen meezingt… In de kroeg zijn met name de dames van het kampgevolg onbetwist de baas en zij houden zich het recht voor om je bij onbehoorlijk gedrag uit de kroeg te gooien. Dus wees op je hoede!